La finala Champions League din 2010, disputată de Oltchim în „Polivalentă”, cel mai ieftin bilet a fost de 100 de lei
Cu două meciuri pe un stadion arhiplin, semifinală plus finală, Vâlcea și-ar putea strânge aproape tot bugetul pentru următorul sezon
Oltchim a învins, sâmbătă, cu 30-23 pe Ferencvaros, chiar pe terenul formației maghiare și a făcut un pas uriaș spre semifinalele Ligii Campionilor. Pe lângă șansele pe care și le-a creat din punct de vedere al performanței sportive, Vâlcea a rezolvat cea mai dură problemă a clubului. Victoria din Ungaria a salvat de la destrămare cea mai galonată echipă de club din România după 1990, dar i-a deschis și noi perspective, ca toată această poveste, cu fazele finale ale Champions League, să continue și în sezoanele ce vor veni. Să o luăm pe rând.
Sala din Vâlcea, prea mică pentru interesul fanilor Campioana României a traversat de la începutul anului cele mai dificile clipe din întreaga existență a clubului. Rămasă fără sprijinul Combinatul chimic, care a pompat resurse suficiente pentru a construi o echipă capabilă să se lupte an de an pentru câștigarea Champions League, Oltchim a dat de greu când a trebuit să se autofinanțeze. Unii sponsori au deschis seifurile, alți au făcut promisiuni, cert este că nu a fost suficient, motiv pentru care Vâlcea s-a chinuit să ajungă până la meciul de sâmbătă, de la Dabas. Adică a ajuns într-o situație cu salarii neplătite, cu memorii și jucătoare pierdute pe parcurs, tot din motive financiare, cum ar fi cazurile lui Vetkova, Leynaud și Stanca. Iar dacă n-ar fi câștigat, situația ar fi fost greu de gestionat. Rezultatul din weekend a anulat însă toate supozițiile sumbre și îi oferă clubului gura de oxigen de care avea nevoie pentru a continua pe linia ultimilor ani.
Plecând de la premisa că semifinalele Ligii Campionilor nu mai pot fi ratate, viața la Oltchim se anunță în roz în următoarele luni. Interesul pentru a urmări pe viu echipa de handbal este imens, mai ales într-un moment în care se luptă pentru cel mai important trofeu de pe continent. În atare condiții, „chimistele” sunt obligate să se plece cu arme și bagaje din Vâlcea. O sală de 3.000 de locuri este neîncăpătoare pentru un meci în care se joacă accederea în finala mare. Și nici n-ar fi de dorit ca Oltchim să rămână pe loc, ar fi chiar o măsură împotriva clubului, întrucât n-ar fi exploatată tocmai partea care o interesează cel mai mult în această perioadă, cea financiară. „O semifinală în București este foarte probabilă. Sala din Vâlcea nu are locuri pe măsura cererilor de bilete”, spune și Petre Berbecaru, președintele CS Oltchim.
Ce afacere poate face Oltchim Cele trei variante pentru campioana României de a evolua sunt „Polivalenta” (5.000 de locuri), la Romexpo unde s-ar putea construi o arenă cu tribune mobile de aproximativ 8.000 de locuri sau Arena Națională, care ar putea găzdui până la 50.000 de spectatori. „A fost discutată, la un moment dat, inclusiv varianta să jucăm pe stadion”, susține Petre Berbecaru. Această ultimă soluție ar fi și cea mai recomandată și ar însemna practic un boom financiar pentru Oltchim.
La finala Champions League din 2010, când Vâlcea a înfruntat Viborg, în „Polivalentă” au intrat 5.500 de fani ai echipei. Handbalistele pregătite pe atunci de Radu Voina ar fi putut umple lejer un stadion de fotbal. Cel puțin 30.000 de cereri au fost neonorate, în timp ce alți susținători au renunțat să mai caute bilete pentru că pur și simplu nu au fost de găsit. Iar cel mai ieftin tichet a fost de 100 de lei, adică peste 20 de euro plătit de fiecare fan. Ce ar însemna o semifinală cu 50.000 de oameni în tribune, să spunem la 15 euro media? Un profit de aproximativ 750.000 de euro, fără a mai lua în calcul și alte venituri din publicitate, marketing etc. Mai mult, Vâlcea ar putea visa și la un al doilea meci pe Arena Națională, în finala competiției, are tot dreptul după victoria cu Ferencvaros. În acest caz, veniturile generate ar fi și mai mari, iar Oltchim și-ar putea strânge aproape tot bugetul pentru sezonul următor, astfel încât să se mențină între cele mai puternice echipe.
Danezii au venit cu handbalul în aer liber Un meci în aer liber, pe un stadion de fotbal, n-ar fi o premieră, ne referim la handbalul zilelor noastre. Ideea a pornit de la danezi. În 2011, Copenhaga și Silkeborg au jucat finala campionatului pe Parken Arena, în fața a 30.000 de spectatori. Tot ei au făcut și al doilea pas, în 2012, când au programat sfertul de finală din Champions League, Copengaha – FC Barcelona, tot pe același stadion, cu această ocazie danezii reușind și o victorie care i-a propulsat în „Final 4”. În aprilie, când sunt programate semifinalele Ligii Campionilor, vremea din București ar fi ideală pentru a se juca în aer liber. Iar dacă totuși vremea nu ar ține cu handbalul, Arena Națională are și acoperiș.
A fost discutată inclusiv varianta să jucăm pe stadion Petre Berbecaru, președinte CS Oltchim
Victoria din Ungaria va aduce multe clarificări. Oltchim va avea o finalitate din punct de vedere al perfor-manței. Sper că și potenți-alilor sponsori le-am luat orice urmă de îndoială Petre Berbecaru, președinte CS Oltchim
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER